26/09/2019

Ο «Plastian το μικρό ψάρι» μαθαίνει τα παιδιά να χρησιμοποιούν σωστά τα πλαστικά μετά τη χρήση τους

ίναι μικρός, χαριτωμένος και θυμίζει τον Νέμο, το μικρό ψαράκι της Disney, που αποτέλεσε τον ήρωα της ομώνυμης κινηματογραφικής ταινίας, η οποία ξετρέλανε τους μικρούς μας φίλους. Ο Plastian όμως αρχίζει το ταξίδι του προκειμένου να επιμορφώσει και να ενημερώσει τους μικρούς μας φίλους σχετικά με την ορθή χρήση του πλαστικού και τη μη απόρριψη του στους θαλάσσιους χώρους. Τον Οκτώβριο του 2017 έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου της Νικόλ Ίντεμαν, «Plastian, the little Fish»(Πλάστιαν το μικρό ψάρι). Το βιβλίο παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια του συνεδρίου «Φύλακες της Θάλασσας», που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό “Waste Free Oceans”. Σκοπός της έκδοσης είναι η επιμόρφωση των παιδιών από 5 ως 10 ετών για το φλέγον ζήτημα των θαλάσσιων απορριμμάτων και των λύσεων που υπάρχουν για να αντιμετωπιστεί αυτό.

Η συγγραφέας, Νικόλ Ίντεμαν, η οποία είναι δασκάλα στην Αυστρία, πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει αυτό το βιβλίο θεωρώντας ότι μακροπρόθεσμα η επιμόρφωση της νέας γενιάς είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης. Στις πολύχρωμες σελίδες του Plastian ξετυλίγεται η ιστορία δυο μικρών παιδιών, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού που αρχίζουν μια περιπέτεια στην θάλασσα. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού αρχίζουν να προβληματίζονται από την έκταση του προβλήματος με τα θαλάσσια απορρίμματα και με την βοήθεια του Plastian αλλά και άλλων θαλάσσιων πλασμάτων δημιουργούν μια τράτα προκειμένου να συλλέξουν όσα περισσότερα μπορούν. Η ιστορία επικεντρώνει κυρίως στο πως βρέθηκαν τα απορρίμματα στο θαλάσσιο χώρο και γίνεται αναφορά μέσω πολύχρωμων, εύληπτων εικόνων στην ορθή χρήση των απορριμμάτων. Ο Plastian γράφτηκε αρχικά στα γερμανικά και έχει ήδη μεταφραστεί στα γαλλικά, τα αγγλικά και τα ολλανδικά. Στόχος είναι να φτάσει το βιβλίο σε όλο τον κόσμο μέσω οργανισμών και χορηγών, που θα προσέγγιζαν το βιβλίο ως ένα εργαλείο εκμάθησης για την επόμενη γενιά.

Leave a Reply

Text Widget
Aliquam erat volutpat. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Integer sit amet lacinia turpis. Nunc euismod lacus sit amet purus euismod placerat? Integer gravida imperdiet tincidunt. Vivamus convallis dolor ultricies tellus consequat, in tempor tortor facilisis! Etiam et enim magna.