Αλήθειες για τα πλαστικά, που έχουν εξαφανιστεί στην «ομίχλη» των παραπλανητικών δημοσιευμάτων, τα οποία έχουν πλημμυρίσει τη δημόσια σφαίρα για το υλικό προωθούνται σε περίπου 12 λεπτά, όσο διαρκεί και το βίντεο της ομιλίας της Καθηγήτριας Κιμ Ραγκάερτ .
Στις 25 Απριλίου 2019 η Καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Γάνδης, Κιμ Ραγκάερτ εμφανίστηκε στα φημισμένα Συνέδρια «TEDx» προκειμένου να αποκαλύψει πραγματικά στοιχεία, που αξίζει να διαδοθούν, όπως υποστηρίζει και το μότο των Συνεδρίων.
«Η απαγόρευση των πλαστικών δεν είναι λύση. Αρχίστε να προσεγγίζετε τα πάντα με κριτική διάθεση. Μην καταφέρεστε κατά των πλαστικών επειδή πρόκειται για τα απορρίμματα που συναντάται πιο συχνά. Τα πλαστικά είναι πολύτιμοι και λειτουργικοί πόροι» ανέφερε μεταξύ άλλων η κυρία Ραγκάερτ, η οποία άρχισε την ομιλία της με έναν τρόπο, που είχε ως σκοπό να προβοκάρει τους παριστάμενους.
«Είμαι εδώ για να σας κάνω να αμφισβητήσετε, για να σας αφηγηθώ την ιστορία που δεν φτάνει στα social media. Και γιατί να κάνω κάτι τέτοιο; Επειδή μισούμε τα πλαστικά. Επειδή απεχθανόμαστε τα πλαστικά. Διαβάζουμε έρευνες ότι αν δεν κάνουμε τίποτα τα πλαστικά θα είναι περισσότερα από τα ψάρια στους ωκεανούς έως το 2050. Φερόμαστε δίκαια όμως στα πλαστικά; Είναι αυτά που καταστρέφουν τον πλανήτη;
Γενικά είμαστε εναντίον των πλαστικών επειδή δεν αποδομούνται στο περιβάλλον. Γιατί θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό; Δεν συμβαίνει ας πούμε ούτε με τα μέταλλα. Αλλά αυτά δεν τα κατηγορούμε. Τα πλαστικά είναι πόροι όπως τα μέταλλα και δεν θα έπρεπε καν να περνάει από το μυαλό μας να τα απορρίπτουμε στο περιβάλλον και να περιμένουμε να εξαφανιστούν. Δεν υπάρχει περίπτωση.
Ανακτήστε τα, ανακυκλώστε τα, κρατήστε τα μακριά από το περιβάλλον εξαρχής και βγάλτε από το μυαλό σας αυτή την ανοησία της αποδόμησης στο περιβάλλον.
Πολλές φορές σκεφτόμαστε ότι η συσκευασία στις τροφές είναι αχρείαστη. Είναι; Αλήθεια;
Δυο γραμμάρια πλαστικών θα συσκευάσουν ένα αγγούρι και θα επεκτείνουν την διάρκεια ζωής του για 11 ημέρες. Η διάρκεια ζωής μιας μπριζόλας φτάνει με τη συσκευασία στις 26 ημέρες. Οπότε λίγα γραμμάρια πλαστικού αποτρέπει απορρίμματα τροφίμων και πολλές εκλύσεις του διοξειδίου άνθρακα.
Το πλαστικό, λοιπόν, είναι φανταστικό. Και όμως οι περισσότεροι στον κόσμο είναι πεπεισμένοι ότι οι εναλλακτικές λύσεις είναι καλύτερες από το πλαστικό.
Οι πολίτες θέλουν να κάνουν το καλύτερο για το περιβάλλον και λαμβάνουν αποφάσεις που βασίζονται σε όσα γνωρίζουν ή νομίζουν ότι γνωρίζουν χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση αλλά μόνο και μόνο επειδή κάπου το άκουσαν. Θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε αυτή την τάση ως επιστημονική λαϊκή παράδοση. Είναι οι ιστορίες που θεωρούμε ότι είναι σωστές χωρίς να ελέγχουμε τα γεγονότα».
Η Καθηγήτρια Ραγκάερτ αναφέρθηκε σε εναλλακτικές λύσεις συσκευασίες αναφέροντας ότι: «χρειάζεται 24 φορές περισσότερη ποσότητα για να συσκευαστεί ένα προϊόν σε γυαλί και μιας το γυαλί είναι βαρύτερο θα χρειαστεί περισσότερη ενέργεια για τη μεταφορά του. Ακόμη και να χρησιμοποιηθεί ένα γυάλινο μπουκάλι 8 φορές και πάλι το πλαστικό μπουκάλι υπερέχει περιβαλλοντικά.
Το γυαλί δεν είναι ο περιβαλλοντικός πρωταθλητής, που όλοι θεωρούμε. Τα πλαστικά μπουκάλια με την ανακύκλωση είναι η καλύτερη περιβαλλοντική λύση και έτσι αποδομούμε έναν ευρέως διαδεδομένο μύθο».
Στη συνέχεια η Καθηγήτρια μίλησε για τις πλαστικές σακούλες.
«Ας πάρουμε το χειρότερο δυνατό σενάριο. Μια λεπτή πλαστική σακούλα, που παράγεται από παρθένα υλικά και ας υποθέσουμε ότι θα χρησιμοποιηθεί μονάχα μια φορά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και άλλες φορές αλλά ας υποθέσουμε ότι θα απορριφθεί μετά την πρώτη της χρήση. Ας τη συγκρίνουμε με μια ανακυκλωμένη χάρτινη τσάντα, που έπειτα από τη χρήση της θα ανακυκλωθεί ξανά.
Η πλαστική σακούλα ζυγίζει 20 γραμμάρια ενώ η χάρτινη 50 γραμμάρια. Η χάρτινη σακούλα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να παραχθεί και να ανακυκλωθεί ενώ απαιτεί νερό, γη και δέντρα. Το αποτύπωμα της λεπτής πλαστικής σακούλας που αναφέραμε στο παραπάνω παράδειγμα είναι τόσο μικρό, που η χάρτινη θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί 4 φορές. Ας είμαστε ειλικρινείς. Ποιος από εσάς χρησιμοποιεί 4 φορές την χάρτινη σακούλα σας; Κανένας!
Αμέσως θα υποστηρίξετε ότι οι πάνινες τσάντες είναι καλύτερη λύση για το περιβάλλον. Όμως, η πάνινη τσάντα είναι τόσο απαιτητική στην παραγωγή της σε πόρους όπως το νερό και η γη που χρειάζεται να την χρησιμοποιήσετε περίπου 170 φορές για να ισοφαρίσετε το αποτύπωμα της πλαστικής σακούλας. Θα απαιτηθούν περίπου τρία χρόνια επαναχρησιμοποίησης της για να είναι φιλική προς το περιβάλλον, όπως μια πλαστική σακούλα.
Η καλύτερη περιβαλλοντική λύση είναι η πλαστική σακούλα.
Δεν είναι όλα καλά όμως για το πλαστικά. Η κατάσταση στους ωκεανούς είναι πολύ κακή. Αλλά πρέπει να κατηγορήσουμε το υλικό; Αν για παράδειγμα υπάρξει κυκλοφοριακή συμφόρηση επειδή κάποιος πάρκαρε το αμάξι του στη μέση του δρόμου, θα κατηγορήσετε το αμάξι ή τον ηλίθιο που το πάρκαρε εκεί;
Έρευνες αποδεικνύουν ότι το 80% της ρύπανσης είναι ηθελημένη και προέρχεται από μεμονωμένα άτομα. Εμένα και εσένα. Τον καταναλωτή. Όχι τις βιομηχανίας. Όχι το υλικό.
Τι πρέπει να κάνουμε;
Να απαγορεύσουμε όλα τα πλαστικά; Αν λοιπόν απαγορεύαμε όλα τα πλαστικά και τα αντικαθιστούσαμε με εναλλακτικές λύσεις, γυαλί, μέταλλο, αλουμίνιο θα υπήρχε έκρηξη στη χρήση πόρων, ενέργειας και έκλυσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα» καταλήγει στην εντυπωσιακή της παρέμβαση η Καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Γάνδης, Κιμ Ραγκάερτ στο εντυπωσιακό βίντεο.